Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΩΝ ΛΑΓΩΝ

Περιδιαβαίνοντας την Ελλάδα, συναντάς παντού τα ίχνη του παρελθόντος. Μάρτυρες της μεγάλης ιστορικής – πολιτιστικής κληρονομιάς δεν είναι μόνο η Ακρόπολη των Αθηνών, η Ολυμπία, οι Δελφοί, η Κνωσσός στην Κρήτη. Ανασκαφές σε ξεχασμένες και απόμακρες γωνιές της χώρας φέρνουν στο φως ιστορικά τεκμήρια του ξεχασμένου και καταποντισμένου παρελθόντος.
Η Αστυπάλαια, η πεταλούδα στο κέντρο του Αιγαίου, ρημάχτηκε από μια οικολογική καταστροφή, που περιέπεσε σε λησμονιά για πάνω από 2000 χρόνια.
Κατά τη διάνοιξη του περιφερειακού δρόμου Πέρα Γιαλός – Χώρα το 1983, στα ανατολικά του λόφου που είναι χτισμένη η Χώρα, με το Κάστρο στην κορυφή του, αναδύθηκε ένα τεκμήριο της ξεχασμένης ιστορίας που φύλαξε στον κόρφο της η γη της Αστυπάλαιας. Το σκαπτικό μηχάνημα έφερε στην επιφάνεια ένα όστρακο, θραύσμα αγγείου, με ανάγλυφη παράσταση κυνηγιού.

Ανατρέχοντας τα αρχαία κείμενα, βρήκα στη συλλογή των αρχαίων ελληνικών επιγραφών −Fragmenta Historicorum Graecorum− ένα κείμενο του Ηγήσανδρου από τους Δελφούς, που περιγράφει το ιστορικό συμβάν.
Αποτύπωμά του είναι η ανάγλυφη παράσταση στο θραύσμα του αγγείου.

Ύστερα από 2290 και πλέον χρόνια, θα αφηγηθώ αυτήν την ιστορία.

ΖΙΓΚΡΙΝΤ ΞΑΝΘΟΥ

Τίτλος:
Η μάστιγα των λαγών

© Ζίγκριντ Ξάνθου – Λευτέρης Ξάνθος
ISBN: 978-618-00-0251-5
Εκδότης: Ζίγκριντ Ξάνθου, Ελευθέριος Φιλήμων Ξάνθος
Έτος: 2018
Σελίδες: 160

ΑΓΟΡΑ

Share:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle+